Wszystkie kategorie
en.pngEN

Strona główna>Aktualności>Branżowe

Czym jest wódka bezglutenowa

2015-08-08

76

Gluten ma dwa znaczenia, jedno oznacza pojedyncze białko (gluteninę), jedno oznacza mieszaninę gluteniny i gliadyny, zwykle jest to druga sytuacja, która dotyczy odżywiania i alergii. Gluten występuje powszechnie w pszenicy, kaszy manny, kamucie, jęczmieniu, orkiszu, pszenżyto i żyto oraz inne zboża, które mogą tworzyć elastyczne cząsteczki białka, pomagające regulować cechy i smak.

Ale to alergen dla wielu ludzi, organizm może wywołać reakcję natychmiast lub po kilku godzinach, a nawet dniach.

Nietolerancja glutenu może powodować poważne choroby autoimmunologiczne, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna i inne zespoły jelitowe, od wysypek skórnych po bóle głowy i inne objawy. Większość problemów można uniknąć, trzymając się z dala od żywności zawierającej gluten.

Teraz rodzina alkoholików ma nowego członka jako symbol statusu zdrowej diety. Amerykańskie Biuro ds. Podatku i Handlu Alkoholu i Tytoniu ogłosiło werdykt, że żadne alkohole glutenowe nie mogą być oznaczone etykietą „bezglutenowe”, więc wkrótce pojawią się na rynku.

Po uzyskaniu zezwolenia przedsiębiorstwo monopolowe może dołączyć do tej rozwijającej się branży. Białko glutenowe występuje w pszenicy, jęczmieniu czy życie, może prowadzić do celiakii z ciężkimi objawami żołądkowo-jelitowymi, tylko w Stanach Zjednoczonych jest około 3 miliony pacjentów z celiakią. Dzięki temu będzie popularna w diecie bezglutenowej.

W rzeczywistości nawet bez zezwolenia wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię. US Academy of Nutrition and Dietetics twierdzi, że destylowane alkohole nie zawierają glutenu, chyba że są zanieczyszczone po dodaniu perfum lub innych dodatków. Ponieważ w procesie destylacji alkohol jest oddzielany od ogrzanej mieszaniny odparowującej, a białko zostaje zatrzymane.